بلدة الطيبة ورب الغفور

بلدة الطيبة ورب الغفور
Negara Maju Allah Redha

islam memimpin perubahan

islam memimpin perubahan
Daulah Islamiyyah !!!

KEDAH SEJAHTERA

KEDAH SEJAHTERA
Nikmat Untuk Semua

PAS KEDAH

PAS KEDAH
Membangun Bersama Islam

hijaukuning.com

hijaukuning.com
Pulun Kedah Pulun

almuttaqin tv

almuttaqin tv
al-akh Shauqi Iberahim al-Hafiz

AL-AHNAF ENTERPRISE

AL-AHNAF ENTERPRISE
Ust. Zuhud Ulya Iberahim

AHNAF KHAT

AHNAF KHAT
Memartabatkan Seni Khat

SMKA BALING

SMKA BALING
Berilmu Beramal Bertaqwa

alumni smkab

alumni smkab
Seiring Sejalan Bersama SMKAB

ALUMNI S.K.Lanai

ALUMNI S.K.Lanai
Penggerak Intelektual Anda

selamatkan malaysia

selamatkan malaysia
Giliran Kami Memimpin Dunia

negara berkebajikan

negara berkebajikan
Satu Aqidah... Ummah didahulukan

Ulama Pewaris Nabi

Ulama Pewaris Nabi

Jangan Gentar!!!

Jangan Gentar!!!
“Sesungguhnya tribulasi bukanlah tanda lemah atau matinya pendakwah Islam, bahkan ia merupakan bukti wujudnya kehidupan, pergerakan dan kekuatan. Orang yang mati terbujur tidak akan disebat dan tidak akan disakiti. Yang akan dipukul dan disakiti adalah orang yang hidup, bergerak dan menentang”. (Dr. Yussof Qardawi)

Rangkaian Berita

Pimpinan Ummah

Pimpinan Ummah

HIDUP MULIA MATI SHAHID

HIDUP MULIA MATI SHAHID
" Kejayaan bagi sesuatu cita-cita atau fikrah hanya akan tercapai apabila pendokong fikrah itu mempunyai keimanan yang kuat, keikhlasan yang padu, semangat yang tinggi serta kesediaan untuk bekerja dan berkorban secara berterusan" : Mujahid Ust. Fadzil Mohd Noor

HPA INDUSTRIES

HPA INDUSTRIES
Membangun Ekonomi Ummah

MEDAN PERJUANGAN

MEDAN PERJUANGAN
Pemangkin Tradisi Ilmu

HIKMAH MUJADDID

HIKMAH MUJADDID
"Wahai ikhwan, perlengkapkanlah dirimu dengan mendapat tarbiyah yang sahih dan pengalaman serta ujian yang terperinci... ujilah para bakal pejuang dengan amal yang kuat yang banyak, yang tidak disukai oleh mereka, yang membebankan mereka dan pisahkanlah mereka dengan hawa nafsu dan kebiasaan mereka agar mereka tahu apa itu HAKIKAT PERJUANGAN..." (as-Syahid Hassan al-Banna)

FIKRAH SYUHADA

FIKRAH SYUHADA
"Islam akan mencapai kemenangan dengan pengorbanan, darah syuhada menjadi baja kepada perjuangan Islam semenjak dahulu hingga kini" (as-Syahid Ust. Ibrahim Libya)

Mutiara Syed Qutb

Mutiara Syed Qutb
"Manusia yang hidup untuk dirinya sendiri..usianya amatlah pendek..bermula dari hari kelahirannya dan tamat ketika maut..akan tetapi..bagi mereka yang hidup untuk PERJUANGAN..usianya panjang..sepanjang perjuangan itu..bermula dari hari diciptakan ADAM..berakhirnya ketika Dia memusnahkan alam". (as-Syahid Syed Qutb)

Inilah Jalanku

Inilah Jalanku
“Pemuda ialah sebuah tenaga yang digunakan oleh Islam untuk membangunkan dan memakmurkan alam. Tetapi orang lain telah mempergunakan mereka untuk meruntuhkan umat manusia. Sesungguhnya manusia hari ini penuh sesak dengan pemuda dan pemudi tetapi mereka ini hanyalah kosong, hanyut dan terbiar.” (Dr.Fathi Yakan)

Isu Kalimah Allah:PAS Jumpa Paderi, Anjur Dialog, Tidak Berdemo

Posted by Epilog Seorang Pejuang Monday, January 11, 2010

Sejak Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Membuat keputusan membenarkan Herald-The Catholic Weekly menggunakan kalimah Allah atas penerbitannya, pelbagai pihak yang mewakili kumpulan Melayu-Islam khususnya daripada Parti UMNO dan NGO yang menyokongnya telah mengambil tindakan drastik dan tegas membantah keputusan itu dengan menganjurkan siri-siri demontrasi pada hari Jumaat baru-baru ini. Kesannya, emosi umat Islam yang cuba diapi-apikan dengan isu tersebut tidak dapat dikawal lagi sehingga tercetusnya peristiwa membakar gereja pada sebelah malam demonstrasi tersebut diadakan.

Pendirian Majoriti Umat Islam dalam isu ini amat jelas bahawa kita tidak bersetuju sama sekali kalimah Allah digunakan oleh agama lain dalam konteks Negara kita walaupun dari sudut hukum membenarkan agama samawi menggunakan kalimah itu kerana akan menimbulkan kecelaruan di kalangan Umat Islam. Merujuk kepada pandangan Prof Dato’ Dr. Haron Din dan Tuan Guru Nik Abd Aziz Nik Mat dan beberapa tokoh ilmuan Islam yang lain jelas menunjukkan bahawa penggunaan kalimah Allah oleh agama lain dalam konteks Negara kita akan membawa kepada mudharat yang lebih besar berbanding manfaat. Persoalannya sekarang ialah bagaimana kita menghadapi isu ini supaya membawa keuntungan kepada Islam.

Dari sudut yang lain saya melihat bahawa masih ada segelintir Umat Islam yang sedar untuk bangkit mempertahankan maruah dengan menentang isu yang amat menyentuh sensitiviti Umat Islam ini. Saya amat insaf dan sedar bahawa isu ini bukanlah isu politik tetapi isu ini cuba dipolitikkan oleh puak-puak yang cuba mengambil kesempatan untuk tampil sebagai pembela Islam bagi meraih sokongan politik yang semakin pudar. Namun, adakah tindakan tersebut berlandaskan prinsip ilmu dan kebijaksanaan serta membawa keuntungan kepada Islam?

Isu kalimah Allah ini baru timbul sehari dua dalam negara kita , tetapi pengabaian terhadap perlaksanaan syariat Allah swt dan tindakan-tindakan yang menghina Islam yang tidak perlu saya sebutkan di sini telah berlaku sejak dahulu . Hairannya , tiada pula Umat Islam yang bangkit . Malah mahkamah tinggi Malaysia pernah mengisytiharkan Malaysia bukan Negara Islam , tiada pula berlaku kebangkitan di kalangan ummat Islam untuk membantah keputusan tersebut kecuali sebahagian kecil ummat Islam yang konsisten berjuang untuk mendaulatkan syariat Allah swt .

Persoalannya, adakah dengan tindakan membakar gereja menunjukkan bahawa merekalah golongan yang membela dan memperjuangkan Islam? Atau adakah tindakan ini akan merumitkan lagi keadaan sehingga tercetusnya ketegangan yang sukar dikawal?. Islam amat teliti dalam perkara ini terutamanya hal yang berkaitan dengan rumah ibadat agama lain. Dalam situasi perang sekalipun Rasulullah SAW melarang umat Islam daripada memusnahkan rumah ibadat agama lain inikan pula dalam situasi aman seperti yang kita nikmati pada hari ini.

Dalam kekalutan pihak lain menganjurkan siri-siri demonstrasi tanda bantahan terhadap keputusan mahkamah tersebut, Parti Islam Semalaysia (PAS) tampil dengan pendirian dan tindakan yang lebih matang dan professional bagi mengelakkan ketegangan antara agama yang lebih parah dalam menghadapi isu yang amat sensitif ini. Sehari sebelum siri-siri demonstrasi tersebut diadakan, Pemuda PAS Pusat melalui setiausahanya, Ust. Kamaruzaman Mohammad telah mengambil keputusan menghantar satu surat untuk mengadakan pertemuan serta dialog bersama Ketua Paderi Roman Katolik Kuala Lumpur, Tan Sri Murphy Nicholas Xavier Pakiam dalam tempoh terdekat berhubung isu nama Allah. Pemuda PAS berpandangan bahawa pertemuan dan dialog merupakan ruang yang lebih positif bagi membincang dan menyampaikan hasrat Umat Islam secara lebih harmoni.

Menurut Presiden PAS, Tuan Guru Dato’ Seri Abd. Hadi Awang, beliau yakin isu penggunaan kalimah Allah ini mampu diselesaikan dengan mengadakan dialog antara agama. Dialog itu penting bagi memberi kesedaran kepada masyarakat berhubung ajaran Islam sebenar berdepan isu-isu berkaitan agama."PAS sedia berdialog, menghadiri majlis-majlis memberi kefahaman kepada rakyat," katanya.

Mursyidul am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abd. Aiz Nik Mat berpandangan bahawa isu penggunaan kalimah Allah timbul kerana tiada badan perunding antara pihak Islam dan kristian untuk menyelesaikan kemelut ini. Beliau menjelaskan jikalau kita terus membiarkan Islam dengan Islam dan Kristian dengan Kristian maka akan timbullah isu seperti ini. Justeru itu beliau menyatakan kesediaannya untuk menjadi ahli panel dalam majlis rundingan tersebut bagi menjelaskan keadaan sebenar.

Sejak tercetusnya isu penggunaan kalimah Allah dan peristiwa membakar gereja ini, beberapa pimpinan PAS telah mengunjungi beberapa buah gereja yang terlibat dan bertemu dengan paderi. Tindakan ini mendapat pujian daripada beberapa orang paderi dan langkah ini merupakan pendekatan dakwah yang lebih bijaksana selain menyelesaikan isu ini secara lebih harmoni. Saya juga secara peribadi amat berharap agar rayuan keputusan terhadap isu ini akan memihak kepada Islam.

0 comments

الفقيرالى الله محمد فهمي بن ابراهيم

My photo
" Dalam riak wajah ada pancaran dakwah, dalam tutur bicara ada gema tarbiyah, dan gerak langkah ada semangat mujahadah, dalam suluhan jiwa ada sinaran fikrah..." Pemilik diri merupakan anak jati Baling, Kedah Darul Aman. Pernah menuntut di SMKA Baling (SMKAB)dan meneruskan perjuangan dan cita-citanya di Jabatan Undang-Undang, Akademi Islam Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor(KUIS).

ZON HERBALIS

ZON HERBALIS
Ke arah Merealisasikan Thibbun Nabawi

KEMBALI KEPADA FITRAH

KEMBALI KEPADA FITRAH
"Ketahuilah bahawa Al-Quran adalah bekalan yang paling berharga serta panduan sepanjang hayat. Seterusnya beribadah di waktu malam (qiamullail) dan berpuasa serta beristighfar dan bertaubat diwaktu dinihari akan mendatangkan kejernihan pada hati dan kemanisan serta hubungan baik dalam beribadah. Ianya juga dapat menghilangkan kecintaan kepada dunia. Adapun menjauhkan diri dari menunjuk-nunjuk dan menjauhkan diri dari golongan yang cintakan dunia, akan mendatangkan ketenangan kepada hati.." (Dr. Abdullah Azam)

JIHAD JALAN KAMI

JIHAD JALAN KAMI
Daulah yang dinanti

jom pi usrah !!!

jom pi usrah !!!

SETIAP KAMU ADALAH PEMIMPIN

SETIAP KAMU ADALAH PEMIMPIN

Munajatku...

Munajatku...
“ Ya Allah, sesungguhnya Islam yang kami cintai ini takkan kami biarkan ianya diterjah oleh musuh tanpa pembelaan, daripada pencintanya di sepanjang zaman, semakin kuat Islam dihimpit semakin ramai pejuang yang bangkit…”

Baiti jannati

Baiti jannati
" Wahai orang-orang yang beriman ! Peliharalah dirimu dan ahli keluargamu dari azab api neraka..." (at-Tahrim:6)

Nasihat untukku

Nasihat untukku
" Di malam hari mereka adalah ahli-ahli ibadah yang tekun beribadah kepada Allah, dan di siang hari mereka menjadi pahlawan-pahlawan yang gagah berani menegakkan kebenaran yang mereka yakini..."

Jaringan IPT Tempatan


  • Mujahid agung

    Mujahid agung
    “Jiwa UMAT ISLAM tidak harus kecewa dengan kekalahan, kerana bukan kalah atau menang yang kita cari, tapi kebenaran yang kita kehendakkan” – (Ustaz Fadhil Noor)